Richard Bandler

Richard Bandler
Richard Bandler
In 2000 heb ik Richard Bandler voor het eerst ontmoet. Deze eerste ontmoeting weet ik mij nog goed te herinneren. Al vanaf van mijn vijftiende ben ik met zelfontwikkeling bezig. Onder andere heb ik filosofie gestudeerd om mij zelf te ontwikkelen. Maar al die tijd ben ik niet met NLP bezig geweest omdat ik Emile Ratelband zo’n verschrikkelijke man vond niet wetende dat wat Emile Ratelband doet weinig tot niks met NLP te maken heeft. Pas toen ik Richard Bandler NLP zag doen, wist ik: dit is wat ik de rest van mijn leven ga doen.

Nu heb ik en mijn onbewustzijn veel geleerd van Richard Bandler. Om een voorbeeld te geven: ik was vrij slecht in DJ’n maar ik wilde dat wel graag. Dankzij de hypnotische suggesties van Richard Bandler ben ik daar nu erg goed in geworden zoals je in de onderstaande mix kan horen:

Waar ik ook veel beter ben geworden dankzij Richard Bandler is in presenteren. Nu kon ik dat al aardig omdat ik voordat ik NLP leerde kennen al veel salespresentaties binnen automatiseringsland had gedaan. Maar ik weet nog goed hoe ik tijdens de Charisma Enhancement training van Richard Bandler een baseline presentatie moest doen voor 150 mensen, op een podium, met een microfoon en met een grote VHS camera voor mijn neus. Aan de buitenkant zag het er wel aardig uit, maar ik weet nog als de dag van gister wat er in mijn hoofd omging: totale chaos en allerlei gedachten die kriskras door elkaar heen liepen. Allerminst rustig en kalm.

Ook weet ik nog goed hoe ik mij voelde op de laatste dag van Richard Bandler’s Charisma Enhancement training. Ondanks dat ik veel meer diende te doen om alles wat ik van Richard Bandler had geleerd toe te passen (onder andere: lichaamshouding, stemgebruik, nested loops, verhalen, verankeren verschillende emoties en een boodschap overbrengen), was het in mijn hoofd helemaal kalm en rustig. Sterker nog, er was geen enkele gedachte in mijn hoofd die mij zou kunnen afleiden van de presentatie. Hoewel deze ervaring al meer dan tien jaar geleden is, dank ik nog steeds Richard Bandler voor de hypnotische suggesties waarmee hij ervoor heeft gezorgd dat ik zo’n goede trainer ben geworden die geheel in het moment, in het nu, de training kan geven zonder details te missen, maar ook zonder last te hebben van onrust in mijn hoofd.