Angst spreken in het openbaar

Angst spreken in het openbaar
Angst spreken in het openbaar

Angst spreken in het openbaar is de meest voorkomende angst die mensen hebben. Gelukkig blijkt dat met Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) de angst spreken in het openbaar gemakkelijk is aan te pakken. Wat mensen met de angst spreken in het openbaar hebben, is dat zij het volgende doen:

  1. Als er in het verleden iets vervelends is gebeurd tijdens het spreken in het openbaar, dan hebben mensen met angst spreken in het openbaar daar vaak nare herinneringen aan die een slecht gevoel produceren.
  2. Voordat iemand daadwerkelijk in het openbaar dient te spreken, is men al vaak dagen, soms weken of zelfs maanden van tevoren al bezig zich druk te maken. Men draait dan rampscenario’s in het hoofd af waarbij men dan ziet wat hoe ellendig het spreken in het openbaar gaat worden.
  3. Dan vlak voordat men dient te gaan spreken in het openbaar voelt men een grote druk en een heel negatief gevoel. Met dit nare gevoel gaat men dan aan het spreken in het openbaar beginnen wat er alleen maar toe leidt dat men weer een nieuwe slechte ervaring heeft om zich in de toekomst te herinneren.
  4. Na de spreekbeurt, toespraak of wat voor spreken in het openbaar dan ook, voelt men zich opgelucht dat de ellende voorbij is. En men belooft zichzelf het nooit meer te doen, tenzij het moet natuurlijk.
  5. De volgende keer herhaalt deze cyclus zich weer waardoor het brein steeds beter wordt getraind in het slecht voelen tijdens het spreken in het openbaar. De angst spreken in het openbaar is geboren!

Gelukkig kan het dus ook anders. Wanneer je NLP leert, dan krijg je concrete technieken om deze 5 stappen te doorbreken. Je leert:

  1. De zwart/wit terugspoeltechniek, verleden variant, waarmee je de nare ervaringen met spreken in het openbaar neutraliseert.
  2. De zwart/wit terugspoeltechniek, toekomst variant, om de angst voor toekomstig spreken in het openbaar te vervangen door een toekomstvisie waarin je ziet dat je met kracht, ontspanning en plezier in het openbaar spreekt.
  3. De gevoelsomdraaitechniek om ervoor te zorgen dat je vlak voordat je in het openbaar gaat spreken het juiste positieve gevoel aanzet om een prachtige presentatie of iets dergelijks te geven.
  4. Met de diverse NLP technieken om het piekeren te stoppen, train je je brein om constructief te denken en beter te worden in het spreken in het openbaar zonder angst.
  5. Op deze manier bouw je positieve ervaringen op zodat je een expert wordt in spreken in het openbaar zonder angst.

De beste manier om van de angst spreken in het openbaar af te komen, is NLP coaching of NLP training. Tegelijkertijd begrijp ik heel goed dat je NLP eerst zelf wilt uitproberen om te ontdekken hoe goed NLP je over de angst voor spreken in het openbaar heen helpt. Om die reden stel ik gratis een hoofdstuk uit mijn boek Breintraining ter beschikking waarin de bovengenoemde NLP technieken in detail staan beschreven. Op die manier ervaar je zelf wat je met NLP kan.

Om met deze gratis handleiding voor het overwinnen van de angst spreken in het openbaar aan de slag te gaan, vul je het onderstaande formulier in. Deze gratis handleiding opvragen is 100% veilig want ik heb net zo’n hekel aan spam als jij.